Masochismul este un concept care de-a lungul timpului a servit ca instrument de înțelegere a complexității psihicului uman și resorturilor motivaționale, mai ales în aspectele ei cele mai paradoxale, de a combina plăcerea cu durerea și suferința, ca o soluție de a gestiona neputințele și traumele cele mai diverse și, poate, ca o apărare împotriva dezorganizării psihice.
În acest workshop vom explora măsura în care acest concept poate completa un puzzle înspre o mai profundă înțelegere a jocurilor psihologice, atât la nivel intrapsihic, de grup sau organizație. Modul în care alegem să ne petrecem timpul în grup, intenția cu care intrăm în interacțiuni, comunicarea și tipul de relaționare dintre manageri și subordonați, toate pot fie să stimuleze creșterea și autonomia, sau, din contră, pot să întărească sentimentul de neputință și paradoxala soluție pe care o oferă masochismul în acest context.
Această înțelegere poate crește gradul de compasiune și empatie față de complexitatea naturii umane și, poate, față de cei mai rezistenți clienți și cele mai mari provocări cu care ne putem întâlni în cabinetul de psihoterapie.