Vă doriți să știți cum să lucrați cu persoanele cu tulburare borderline? Ați auzit de terapia dialectic-comportamentală (DBT) și sunteți curioși ce este? Vă invităm la o întâlnire provocatoare între analiza tranzacțională și DBT, văzută prin ochii și mințile unor terapeuți care le practică pe amândouă.
Workshop-ul se adresează atât specialiștilor care folosesc AT ca tratament psihoterapeutic, cât şi publicului larg, celor interesați de noi metode de lucru cu persoanele cu tulburare de personalitate borderline (BPD). Pe parcursul a 2 ore, vom prezenta terapia dialectic-comportamentală ca instrument de creștere a eficacității intervenției terapeuților care folosesc AT ca un cadru de referință.
Derivată din terapia cognitiv-comportamentală și filozofia Zen, Terapia dialectic-comportamentală este o metodă psihoterapeutică construită de Marsha M. Linehan la sfârșitul anilor 1980 pentru lucrul cu persoanele cu tulburare borderline. În timp, metoda şi-a dovedit eficienţa pentru multiple tulburări: dependenţe (de substanțe, de shopping, de jocuri de noroc, etc), tulburări alimentare, PTSD, depresie.
Scopul DBT este de a ajuta clienții să-şi construiască o viață care merită trăită, prin intermediul a 4 componente: curs de abilități, terapie individuală, coaching la telefon şi echipa terapeutică.
DBT creează un cadru de (re)învățare a unui set de abilități care permite construirea şi întărirea Adultului, o mai bună capacitate de conținere şi tolerarea durerii emoționale.
Cursul de abilități cuprinde 4 categorii de abilități foarte concrete, cu teme și exerciții practice:
1. Mindfulness: practicarea trăirii în prezent şi creșterea capacității de conștientizare.
2. Intervenția în criză: tehnici pentru tolerarea situațiilor dificile şi dureroase fără a ajunge la comportamente autodistructive.
3. Eficacitatea interpersonală: a cere ce îți dorești, a spune “nu” în timp ce menții respectul de sine şi relațiile cu ceilalți.
4. Reglarea emoțională: cum să schimbi emoțiile pe care vrei să le schimbi.
Există multiple concepte comune sau care se suprapun ca Adultul integrat, stroke-urile, întărirea Adultului, importanţa relației terapeutice. DBT şi AT relațională au foarte multe aspecte identice. AT ne oferă un cadru mai larg al psihoterapiei, ne ajută să înțelegem dinamica intrapsihică, iar DBT ne oferă instrumente concrete de intervenție dovedite științific în tratamentul persoanelor cu BPD.
Vom dezvolta aceste aspecte comune şi vom dezvălui o parte din instrumentele DBT utile în intervențiile în anxietate, reglarea impulsivității, adicții şi, evident, mai ales în tulburarea borderline.